måndag 24 november 2008

Begreppet för dagen

Dagens mesta lärdom är: ekonomiseringen av kulturen är en kulturpolitisk, ideologisk effektivitetsfokuserad styrmodell som flyttar fokus från konsten till vinsten. Enligt dagens seminarieledare är det kulturens tur att bli vinstgenererande och -värderad. Den investering som det offentliga gör i kulturen ska mätas och utvärderas efter ekonomiska principer - därav ekonomiseringsbegreppet.

Först kom vården, sedan utbildningsväsendet, och nu alltså kulturen. Om ni inte redan slutat läsa efter mitt första styckes höga grad av prentention, så kan jag tipsa om en intressant antologitrilogi från vårdsidan med utgångspunkt i ekonomi, politik, kooperation, etik, filosofi och teologi. Den första boken, Vinst, behandlar just ekonomisk vinst. Av det följde tydligen naturligt de två senare titlarna Makt och Tvång. Boken Vinst är utgiven av Verbum förlag 2007.

Min ståndpunkt är att kulturen behöver högre grad av ekonomisk kompetens och mer affärsutveckling, så att organisationerna blir effektivare och självständigt kan tjäna mer pengar. Vinsten (om det blir en sådan) och effektiviteten är naturligtvis till för att skapa konst - mer konst, mer fördjupad konst, bredare konst, smalare konst, dyrare konst, billigare konst, nödvändigare konst, onödigare konst - och inte för att skapa ett ekonomiskt överskott. Det finns det redan så många andra som gör. Och som gör det bättre dessutom.

Konsten och kulturen ska göra det den är bäst på. Den ska bara få lite mer pengar först. Hur det ska gå till lovar jag att återkomma till, faktiskt just på denna blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar