lördag 4 oktober 2008

Konkret politisk debatt

Efter att ha läst Tankesmedjan Det Osynligas bok med samma namn, Teaterförbundets manifest för scenkonsten, följt Svensk Scenkonst kulturpolitiska lobbying OCH analyserat den nya budgetpropositionen samt Kulturrådets inlägg i debatten, tänker jag: vi vill ju alla samma sak. Den sittande regeringen har till och med formuleringar i budgetpropositionen som vore de skrivna av Svensk Scenkonst.

Varför fokuseras då kulturdebatten på frågan om vi ska ha statligt kulturstöd? Det har vi ju kommit överens om att vi ska ha. Och det är inte bara så att alla är överens om det, vi är även överens om vad statens stöd ska gå till; barn och unga, bevarande av kulturarvet och nyskapande kultur. Desto märkligare då att debatten förs på denna övergripande nivå! Jag gjorde för övrigt själv ett sådant vilselett blogginlägg i september efter SVTs debatt om kulturpolitiken.

Är det kanske så att debatten har fel fokus för att skymma de mer konkreta frågorna? I själva verket är ju diskussionerna på landets kulturinstitutioner och i nätverken mycket mer verklighetsnära. Den största frågan av dem alla är: Hur fördelas egentligen kulturstödet? Vilka kriterier ska man uppfylla för att få det? Hur rättvist är systemet? Hur förutsägbart är det? Och framför allt: Varför meddelas det så sent?

Det ska bli riktigt intressant att se vad Kulturutredningen säger. Jag förutsätter alltså att de säger något. Om detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Läs Anders Jacobsons superbra formulerade debattinlägg om debattens innehåll på http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1257873

    SvaraRadera
  2. Läs även Sanna Raymans ledare http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=10474

    SvaraRadera