torsdag 13 november 2008

Skuggutredningen

Idag är kulturen het i bloggsfären och på ledarsidorna. Skuggutredningen har blivit en partipolitisk sak. Socialdemokraterna har kidnappat björnen från De Osynliga och fört in honom i riksdagens förstakammarsal. Och jag som trodde att Skuggutredningen var en politisk aktion för alla som vill uttrycka sin syn på kulturen, oavsett partipolitisk ståndpunkt.

Mina förslag i Skuggutredningen skiljer sig rätt mycket från majoritetens, vars förslag är mycket mer visionära och konstnärliga. Min grundhållning är att staten ska fortsätta att erbjuda medborgarna kultur, dvs att finansiera kulturverksamhet. Det offentliga behöver då:
  • Tydlig- och offentliggöra kriterierna för bidragsgivning
  • Garantera bidrag på lång sikt, gärna fyra år i taget
  • Införa ett rättvist bedömningssystem, som är stabilt över tid
  • Meddela utfallet av ansökan i god tid före projektens genomförande
Kulturlivet behöver också mer inflytande från företagsvärlden. Inte bara i form av kapital och absolut inte som påverkan på själva konsten. Utan inflytande när det gäller moderna idéer om organisering, ledarskap, personalens arbetsmiljö och den ekonomiska kompetensen. För att möjliggöra denna utveckling anser jag att det behövs:
  • ett statligt projektstöd för de kulturorganisationer som vill utveckla sin organisation, arbeta med affärsutveckling och höja sin företagsekonomiska kompetens
  • ett statligt etableringsstöd eller lån för kulturorganisationer i startfasen
  • lagstiftning till förmån för företag som vill dra av skatten för sina marknadsföringsinvesteringar i kultursponsring
  • lagstiftning som tillåter stiftelser att donera pengar till kultur, inte bara till forskning om kultur
  • ett statligt omställningsbidrag för de kulturorganisationer som vill omvandla sig till aktiebolag och börja betala och fakturera moms, dvs ingå som fullvärdiga medlemmar i samhällsekonomin

Dessa stöd eller lån är viktiga i en övergångsfas, så att kulturorganisationerna på sikt kan få större självförtroende och med offentligt stöd i botten ändå klara sig själv i högre grad.

Vore roligt att få diskutera dessa frågor mer på måndag! Jag kommer att vara på Orionteatern från kl 17. Vi ses där.

1 kommentar:

  1. Sanna Rayman skriver klok ledare här: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2064507.svd

    SvaraRadera