tisdag 10 februari 2009

Intressant kritik

Amatörkulturakademin, som bildades 2007 för att föra den breda kulturens talan på uppdrag av en otrolig mängd kulturorganisationer, företräder sex miljoner kulturutövare i Sverige. Igår gick de till angrepp mot Skuggutredningen, som enligt dem främst sätter kulturelitens arbetsmarknadsproblem på den politiska agendan och inte förslag som gör att kulturen når ut till bredden. De förde också fram ett budskap till Kulturutredningen:

"Vi förväntar oss att Kulturutredningen presenterar en kulturpolitik för hela landet och inte bara för de traditionella scenerna och storstäderna. Kulturpolitiken måste ge förutsättningar för eget skapande i hela Sverige" säger Amatörkulturakademins ordförande Ellen Tejle.

Just nu genomför Amatörkulturakademin en intervjuturné i landet för att kartlägga svenskt kulturliv. Intressant!

Jag har ju själv kritiserat Skuggutredningen (trots att jag medverkat i den...) för att de oombedda har använt bidragen i vänsterpolitiskt syfte. Ingen kan dock ta ifrån Skuggutredningen dess otroliga insamlingsinsats och envetna mediabearbetning. Mer om Skuggutredningens fortsatta arbete på torsdag.

1 kommentar:

  1. Med risk att verka just så elitistisk som de amatörkulturakademin kritiserar, vill jag peka på vad jag ser som en stor skillnad mellan amatörkultur och professionell kultur. Den förra riktar sig till utövarnas upplevelser av sin yttring, medan den senare snarare riktar sig mot upplevelsen hos sin kulturellt vana publik. Att som exempel höra en orkesterförening framföra Brahms fyra kan absolut ha sina poänger, men som musikaliskt hantverk och upplevelse är oftast en yrkesorkester att föredra. Ett vitalt amatörkulturliv är naturligtvis viktigt på många plan, men ett land som inte ger goda förutsättningar för 'elitens' utövande är, och förblir, ett kulturellt fattigt land.
    /Greger

    SvaraRadera