söndag 15 februari 2009

Om vänster och höger, och höger om höger

Replik till Sanna Rayman:

Jo, visst är det säker många som har samma kulturpolitiska syn som du, Sanna!

Problemet är bara att allmänhetens syn på högerkulturpolitik inte alls motsvarar vad den egentligen innehåller. Och därför tror många att de måste välja vänsterkulturpolitik.

Jag vill påstå att Alliansen har ett riktigt stort kommunikationsproblem när det gäller kulturen. På grund av att man inte är tillräckligt offensiv, närvarande och tydlig i kulturdebatten, skapas utrymme för "mer höger än Timbro-högern" att profilera sig på kulturområdet. Och i allmänhetens medvetande ersätts då Alliansens politik med utspel från enskilda ny-nyliberaler.

Högerkulturpolitik kommer då att förknippas med kulturcheckar och åsikter som att staten inte ska ha en kulturpolitik över huvud taget, vilket Alliansregeringen inte alls förordar.

Så trots att den sittande regeringen faktiskt ökar kulturbudgeten, satsar rejält på kulturarv, barn och unga och på att förbättra konstnärers villkor, tror många att politiken tvärtom präglas av kulturfientlighet och en önskan att släppa kulturen på den fria marknaden och låta den klara sig själv (och följaktligen självdö).

Det är verkligen dags för Alliansen att samla ihop sina verktyg och slipa på kulturkommunikationen. 20 januari skrev jag ett inlägg om hur långt efter V och S (som har profilerat sig på kulturfrågan), Alliansen ligger. Det verkar vara dags för en kulturpolitisk Allianssamling!

2 kommentarer:

  1. Att "satsa rejält på kulturarvet" (underförstått: det nationella/regionala) är faktiskt precis vad jag förknippar högern med.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag med... Men det andra då? Berätta mer!

    SvaraRadera